Plantinstructie Agapanthus

Hoe agapanthussen te planten?

Agapanthussen of Afrikaanse lelies zijn niet alleen mooie bloemen! Met hun statige elegantie zullen ze ook een vleugje exotisme in uw tuin brengen.

Ze zijn strikt verkrijgbaar in blauw of wit en bieden echter een groot aantal tinten om uit te kiezen - van lichtblauw tot donker indigoblauw en puur wit tot zilverwit met een vleugje blauw. Hoewel het niet de moeilijkste planten zijn om te kweken, zijn ze ook niet de gemakkelijkste en hebben ze wat hulp en aanmoediging nodig, omdat ze zich langzaam ontwikkelen. Als ze dat echter doen, is het wachten de moeite waard geweest en wordt u van juli tot eind augustus beloond met verbazingwekkende bloemenvertoningen van grote open bloemhoofdjes. Probeer ze te planten met crocosmia's, achilleas en grassen. Deze zijn ook uitstekend te gebruiken als snijbloem!

Agapanthussen groeien uit wortelstokken (geen bollen of knollen) en produceren vlezige wortels die graag worden ingesnoerd. De bladeren kunnen, afhankelijk van de variëteit, verschillende vormen en kleuren hebben van licht tot donkergroen, grijsgroen en bont. Zoals zoveel tuinfavorieten, kiest u de juiste variëteit voor uw tuin. Als je het niet zeker weet, zijn agapanthus Africanus blue of white and blue giant goede winterharde variëteiten en uitstekende planten om mee te beginnen. Je kunt de andere soorten altijd in potten kweken en ze binnen brengen voor de winterverzorging.

De beste tijd om uw agapanthus met blote wortel te planten is van maart tot mei. Als je agapanthus in potten plant, gebruik dan een mengsel van aarde en compost vermengd met een beetje zand en gruis om de drainage te vergemakkelijken. Agapanthussen houden van een goed doorlatende grond/compost. Voer om de paar weken met kalirijke voeding, of minstens één keer per maand als je de groene scheuten ziet verschijnen. Tomatenmest is hiervoor uitstekend geschikt, maar houd er rekening mee dat het ook belangrijk is om wat algemene mest toe te voegen om ervoor te zorgen dat de agapanthusplanten de beste voedingsstoffen krijgen die je ze kunt geven.

Als je in de tuin kweekt, volg dan dezelfde voedingstips voor het kweken in potten. Agapanthussen verdragen zoute winden en zijn daarom goede kustplanten. Ze komen uit Zuid-Afrika en houden van de zon, dus plant ze op een positie op het zuiden waar ze in de loop der jaren sterkere stelen en meer bloemen zullen produceren. Ze zijn bestand tegen droogte, maar hebben minimaal twee keer per week wat water nodig. Het is belangrijk dat ze worden geplant in een deel van de tuin dat geen water vasthoudt, omdat ze niet van drassige grond houden. Het zijn geen hongerige eters, maar zullen je belonen met een fantastisch bloemendisplay. Laat de bladeren altijd op natuurlijke wijze afsterven en laat ze tot ten minste maart staan ​​voordat u ze verwijdert, omdat ze enige bescherming bieden aan de kruin van de agapanthusplanten. Een goede mulch is vereist als u in zeer koude gebieden woont. Je kunt ook niet-winterharde soorten in potten planten voordat je ze net onder het grondniveau laat zinken, waardoor de potten worden verborgen. Verwijder ze na de bloei voor de winter. Ik heb een paar soorten in potten die ik door de tuin beweeg om verschillende gebieden en planten te benadrukken.

Mogelijke problemen, plagen en ziekten:

Ze hebben geen last van grote plagen of ziekten en de grotere variëteiten zullen het goed doen in winderige omstandigheden.

Related Products
The Peter Nyssen Satisfaction Guarantee

If your goods are damaged or faulty we will replace or refund the affected
products.

100% Online Security TrustWave Trusted Commerce Customer Satisfaction Guarantee
Start building your
list today!

Set up an account today and start creating the perfect collection of bulbs for your garden.

Save the things you love
for later.
Find out more
Trade and Wholesalers
For professional landscapers,
garden designers, estates, councils,
British flower growers, the gardens
industry, charities and other similar
organisations.

We’re here to help!

Apply now!